Založ si blog

Pracujúci človek a sociálna spravodlivosť ohrozená neoliberámi!

Myšlienky neoliberalizmu vo svojej zjednodušenej forme hovoria o tom, že štát funguje vždy zle, trh alebo súkromný sektor funguje vždy dobre, a vrcholom spoločenského vývoja je neobmedzená sloboda jednotlivca.  Zástancovia a propagátori týchto myšlienok na Slovensku sú predsedovia pravicových strán Kiska, TrubanSulík.

Slováci by pri pojme neobmedzená sloboda jednotlivca mali spozornieť, pretože títo páni si pod tým predstavujú „širokú paletu záujmov“, ktorá zahŕňa manželstvá medzi pármi rovnakého pohlavia vrátane adopcie detí (Sulík), neobmedzené užívanie drog aj tých syntetických (Truban) alebo masové prijímanie zahraničných migrantov (Kiska). Toto sú vo svojej podstate hodnotové  myšlienky neoliberalizmu, ktoré sú prezentované na Slovensku.

Z ekonomického hľadiska by sme mohli konštatovať toto. Neoliberalizmus je v skratke povedané ekonomický a tiež politický program vytvorený v prospech horného percenta populácie. Svojou podstatou a systémom určeným k tomu, aby slúžil spravidla len bohatým. Keď sa na vec pozrieme pozorne, tak zistíme, že Kiska, Truban a rovnako aj Sulík vlastnia alebo vlastnili firmy, ktoré generovali veľké finančné zisky. Je teda na mieste otázka, koho záujmy chcú vo voľbách hájiť a čo ich politika prinesie bežnému pracujúcemu človeku. Už definícia neoliberalizmu naznačuje, že tento systém nie je vytvorený pre prostredie, v ktorom by mala panovať sociálna spravodlivosť.

Toto je žiaľ pre Slovensko cesta do pekla! Pod vedením neoliberálov sa budú nožnice sociálnych rozdielov stále viac roztvárať. Preto treba voliť ľavicovo a národne orientované strany a politikov, ktorí myslia na bežných ľudí, majú sociálne cítenie a Slovákom, ktorí tento štát budovali, sa neotočili chrbtom. Kiska, Truban ani Sulík medzi takýchto politikov nepatria!

Pellegrini a jeho titul najzbytočnejšieho predsedu vlády

04.02.2020

V marci 2018 bol Robert Fico vo funkcii premiéra nahradený Petrom Pellegrinim. Málokto asi očakával, že vláda vedená Pellegrinim vydrží vládnuť do konca funkčného obdobia, ktoré malo skončiť v roku 2020. Protesty, ktoré prinútili Fica odstúpiť ustali, a Béla Bugár vyzeral byť spokojný so svojím rozhodnutím podporiť novú vládu. Pellegrini sa okolo seba snažil [...]

Úbohý Andrej Danko, ktorému zostal už len Robert Fico

29.01.2020

Liberálne média 28.1.2020 zverejnili súkromný telefonát medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom a ženou, ktorá je dnes obžalovaná z vraždy novinára a jeho priateľky. Počas rozhovoru, ktorý bol zverejnený, si s ňou mal Andrej Danko v roku 2013 dohadovať stretnutie. Či k stretnutiu nakoniec došlo, nie je známe. Podstatné je však to, že boli hrubo porušené práva na [...]

Robert Fico kontra stredopravá „alternatíva“

25.01.2020

Keď v roku 2015 vrcholila tzv. migračná kríza, štáty V4, do vtedy nie veľmi jednotné, sa spojili proti centrálnemu nariadeniu z Brusela, podľa ktorého mali tieto krajiny prijať migrantov, na základe povinných kvôt. Najhlasnejšími odporcami boli proti týmto opatreniam boli samozrejme Poliaci a Maďari, avšak aj Slovenský postoj bol pomerne jednoznačný a stabilný.Vtedy bol [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 23677x
Priemerná čítanosť článkov: 4735x

Autor blogu

Kategórie